Studio Pi е 3 в 1 проект на арх.Петър Стефанов – архитект, дизайнер и преподавател.

Младежки дом Варна

Име: Младежки дом-Варна

Година: 2018г.

Тип: Обществена сграда

Ниво на разработка: Работен проект  

Описание:

Проектът има за цел да реновира съществуващата фасада, да използва покрива за обществени функции, да създаде достъпна среда и да подобри условията на работа в съществуващата сграда на „Младежки дом Варна”, където се помещават различни общински и младежки организации.

Цялостната нова визия афишира силната младежка активност, която се развива под формата на спортни събития и културни мероприятия, и цели да я стимулира. Обновеното площадно пространство пред сградата, както и фоайето, се използват за провеждане на различни събития, ориентирани към образование,  извънкласни дейности и изложби.

Покривната тераса, която е достъпна за гражданите посредством външно стълбище и панорамен асансьор, открива поглед към популярния за Варна Червен площад и цялата западна част на града, давайки възможност за глътка спокойствие между две от най-натоварените пътни артерии.

Окачената фасада е естествена защита за всички работни помещения със западно изложение и създава добра осветеност с отразена светлина от юг. Надписът „Младежки дом Варна“ е изписан на 9 езика, за да подчертае ролята на сградата като седалище на „Европейска младежка столица 2018“. Вечер всички букви се осветяват и създават една съвсем различна визия от тази през деня. Новият облик на сградата допълва нейните основни функции, превръщайки я в привлекателно място за срещи на млади и не толкова млади жители на Варна.

***Номинация за сграда на годината на BAA през 2019г.***

Конструкция: монолитна/метална

РЗП– 3232,81 м2